Is het haalbaar? Een soepel en kort evenementen vergunningentraject

Een soepel en kort evenementen vergunningentraject

Wanneer je een soepel en kort evenemententraject nastreeft moet je je eerst afvragen wat het evenementen vergunningentraject nou precies zo complex maakt? De basis van het antwoord is te vinden in het feit dat er héél veel regels zijn, heel veel belanghebbenden zijn én dat de focus van de overheid en van de evenementenorganisatie anders is

Veel wet- en regelgeving

Voor ieder ongeluk en iedere ramp die er gebeurt volgen er nieuwe regels om evenementen veiliger te maken. De vuurwerk ramp, het ongeluk met de monstertruck en nu corona. We leren van onze fouten en maken betere wetten en regels. Risico’s worden beter beheersbaar. Er komen steeds meer regels bij, maar er vervallen er maar enkele. Er zijn tegenwoordig meer dan 40 wetten waar je mee te maken kunt krijgen wanneer je een evenementen vergunningentraject doorloopt.

Veel belanghebbenden

De evenementenorganisatie, vrijwilligers, leveranciers, tekenaar, beveiliging, EHBO, afdeling vergunningen, afdeling verkeer, afdeling subsidie, B&W, politiek, veiligheidsdiensten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, de Provincie, ondernemers, omwonenden, de natuur en ga zo maar door. Heel veel wensen om rekening mee te houden!

Focus overheid en evenementenorganisatie

De overheid (veiligheidsdiensten, maar ook de ambtenaren bij vergunningen, verkeer en OOV) zijn dagelijks alleen maar bezig met het zoeken en de beheersbaarheid van risico’s. Dit is wat zij hebben geleerd en waar zij voor zijn aangenomen. Zij moeten controleren en handhaven. En velen van hen hebben van dichtbij ervaren wat een ramp of een ongeluk voor een impact heeft.

De evenementenorganisatie is gefocussed op het organiseren van een evenement. Veel tijd gaat zitten in het ontwikkelen van creatieve ideeën, die vaak wijzigen, en het opzetten van de productie waarbij voortdurend de kosten in het oog moeten worden gehouden. Het gaat vaak om grote investeringen die ook wat moeten opbrengen.

De overheid en de evenementenorganisatie willen beiden een veilig evenement organiseren. Maar de focus van deze partijen is anders. Bij de overheid heeft veiligheid de grootste prioriteit en de evenementenorganisatie moet een heel bedrijf draaiende houdende.

Hoe anders?

Dit is natuurlijk de bedoeling van dit systeem. Maar het zou beter kunnen! Deze partijen kunnen zoveel van elkaar leren. Hoe tof zou het zijn als evenementenorganisaties uit zichtzelf om hulp zouden vragen in plaats van dat ze bang zijn tegen nog meer regels aan te lopen? Mijn streven: ervoor zorgen dat deze partijen elkaar beter begrijpen waardoor je een soepel en kort evenemententraject kunt doorlopen.

Gerelateerde blogs